Konfinatuta egon behar garen egun hauetarako aholkuak eman dizkigu On Ekin nutrizioko Andreak. Garrantzitsuena plangitza egitea litzateke, horregatik, askotan urtean zehar eta beste erritmo batean gabiltzanean ezin ditugun antolaketak egiten saiatuko gara. Errezata berriak probatu, errutinak markatu eta ordutegiak errepasatzea inportantea da. https://bilbohiria.com/docs2/2020/Osasuna/200323_on%20ekin%20konfinamendua%20.mp3 Deskargatu hemen.

Jaten ditugun elikagai gehienetan dauden elikagarriak dira proteinak. Animalia eta Landare jatorriko proteinak berdinak dira? Proteinak gure elikaduran oso garrantzitsuak dira eta horien inguruan berba egin dugu gaurko nutrizio atalean. Aipatu izan da batzuetan, gurean animalien proteina gehiegi hartzen ditugula… hau orekatu beharko genuke, baina, zein litzateke aholku nutrizionala? Horretarako, […]

Gaurko nutrizio atalean Haziak eta elikaduraren inguruan mintzatuko gara, osasuntsuak dira, horretarako bidelagun…Boladan dago otorduetan haziak erabiltzea; boladari segitzen diotelako erabiltzen dituzte batzuek, eta janari osasungarriei eta dieta orekatuari arreta jartzen diotelako besteek.Txia, lioa, kalamua, sesamoa… Halako hitzak geroz eta ohikoagoak dira eguneroko dietaz aritzean. Izan ere, hazten ari da […]

Berriz ere bat egingo dugu On ekin Nutrizioko lagunekin. Osasuntsuak diruditen elikagaiak, nola identifikatu osasuntsuak direla. Galdera Horri erantzuten saiatu gara gaurko irrati tartean. Kontsumo ohiturak etengabe eraldatzen dira, eta egun produktuen etiketetan jartzen duenarekin obsesionaturik bizi gara, baina zeri erreparatu behar diogu. https://bilbohiria.com/docs2/2019/Osasuna/190222_On_ekin_21_elikagai_osasuntzuak.mp3 Deskargatu hemen.  

On ekin Nutrizioko lagunekin berriz ere Bilbo Hiria irratian tartea irekiko dugu. Urte hasierarekin  geure buruari jartzen dizkiogun asmo eta proposamenak izango ditugu mintzagai. Dagoeneko sartu gara urte berrian, eta askok bizimodua hobetzeko proposamenak egiten dizkiogu geure buruari; proposamenak egin bai, baina gehienak alde batera uzten ditugu egun gutxitara. Elikadurari […]

Gaurkoa Gabonak izan ditugu hizpide nutrizio atalean. Horretarako On ekin Nutrizioko lagunak batu zaizkigu Bilbo Hiria Irratira. Elikaduran eragin handia dute Gabonetako ospakizunek. Otordu bereziak baztertu ez, baina desorekak zaindu behar dira egunotan. Eguberrietan gehiegikeriarik gabe jatea posiblea da; ez dago zertan baztertu gustuko turroiak, txokolateak edo mazapanak? Menu osasungarriak […]

Nutrizio atala irekiko dugu datozen minutuetan Bilbo Hiria irratia. Tarte hau On ekin nutrizioko lagunekin egiten dugu. Gaurkoan Elikagai taldeen inguruan mintzatuko gara. Garrantzitsua da jakiak sailkatzen jakitea, horrek elikadura anitz edukitzen lagunduko digu eta horrela beharrezko elikagai guztiak hartuko ditugu. https://bilbohiria.com/docs2/2018/osasuna/On%20ekin_18_elikagai_taldeak.mp3 Deskargatu hemen.

Gaurko saioan Dislipemiaren inguruan mintzatuko gara. Odoletako gantz alterazioak sortutako gaitza dugu. Bizitzeko ezinbestekoa ditugu gantz horiek, gorputzean zehar odolaren bidez hedatzen direnak, Baina odoletan gantz ugari edo urriegi edukitzea “dislipemia” izenez ezagun duguna- bihotzean, arterietan eta garunean berebiziko aldaketak ondoriozta ditzaketen alterazioen eragile izan daiteke. Gurean izan dira  On […]

Azken 15 urteotan elikagaiekiko alergia eta intolerantziak bikoiztu egin dira munduan. Hori diote datuek. Horren ondorioz, elikagaiekiko alergia da, alergologiaren baitan, azken urteotan berrikuntza gehien eragin dituen esparrua. Beraz garrantzitsua da, lehenengo eta behin, alergiek eta intolerantziak ezagutzea eta kontutan hartzea. Horren inguruan berba egingo dugu On ekin nutrizioko lagunekin. […]

Gaurko saioan elikaduraren inguruko mitoak izango ditugu mintzagai beste alor batzuetan bezala nutrizioan ere existitzen dira mitoak. Nutrizio tartea On ekin nutrizioko lagunekin egiten dugu. Askotan entzun dugu ere elikagai onak eta txarrak daudela, batzuk funtzio onak betetzen dituztela eta beste batzuk orde ez direla osasungarriak. Mitoen inguruan jardun dugu, […]