Gaurkoan okelatarako abereak hazteak dituen ondorioez mintzatu gara, batez ere ugaztunak direnak eredu industrialaren eredupean hazten direnean. Animalien sufrimendua, uren kutsadura, CO2 eta metano isuriak, baserri txikiekiko lehia desorekatua… Espainiako kontsumo ministro Alberto Garzónek, asmo onarekin, hainbeste okela ez jateko eta okela prozesatuak osasunarentzat kaltegarriak izan zitezkeela esan zuenean polemika […]

Laster Martxaren 8a dator, Emakumeen Nazioarteko Eguna, eta urtero legez gure herri eta hirietako kaleak more kolorez janztera irtengo gara emakumeen eskubideak aldarrikatuz, era guztietako indarkeria matxistak salatuz.  Etxaldeko Emakumeen Taldeak ez du aukera hau galdu nahi elkarrekin partekatzeko, ahalduntzeko, hausnartzeko, ondo jateko eta primeran pasatzeko eta topaketak antolatu dituzte […]

Arkitekturak piztu egiten du Ugaitz. Kafe Antzokian jarri ordurako gora begira, eraikina arretaz aztertzen. Baserriei buruz ikertzen urteak eman ditu. Danimarkan hasi zen jabetzen. Zer egin dezakegu ondareari eusteko gaurko erabilera kontuan hartuz eta modu jasangarrian? Sakon ikertu dute eta gai horiek kontuan hartuta baserriak berregokitzeko eredua osatu dute, teknika […]

Egungo testuinguruan, elikadura burujabetza Euskal Herrian, gaurko nekazaritza industriala jasangarria da? Iraungarria da? Elikadura negozio bihurtzeak nora garamatza? Alternatibarik badago? Galdera guzti hauek erantzuten saiatuko dira Zer jan Nola erosi jardunaldietan. helburu argia dute, elikadura burujabetzaren inguruko ezagupena zabaltzea eta eztabaida sustatzeko ekimena garatzeko baliabidea” izatea da. Paul Nicholsonek parte […]

Pasa den astean, kontsumo taldeekin lan egiten duten baserritarren topaketa egin zuten Zornotzan. Bizkai, Araba eta Gipuzkoatik etorritako 50 bat baserritar bildu ziren horretan, egoera aztertzeko eta arazo nagusiei irtenbidea emateko. Holako bilerak arruntak dira lokal mailan edo eskualdeetan, baina etorkizunean bilera gehiago egitea aurreikusi zuten Zornotzan, Unai Arangurenek kontatu […]

Hegoak eta EHNE-Bizkaiak antolatuta, datorren urtean hasiko da “Baserritik mundura, gure elikaduraren etorkizuna jokoan” ikastaroa. Helburua, Esti Redondok azaldu digunez, Elikadura burujabetza eta Agroekologia sakontzea da, eta orain hasi dira izen ematea eta bestelako eginbeharrak betetzeko epea. Ikastaroa, datorren urtarrilean hasiko da, 2016ko azaroan bukatzeko. https://www.bilbohiria.com/docs/podcast/solasaldiak/151104solasestiredondo.mp3  Deskargatu hemen

Hilaren 15ean onartu zuten Emakume Baserritarraren Estatutua Gasteizko Legebiltzarrean eta EHNE sindikatuak berere ezadostasuna adierazi zuen. Alazne Intxausperen ustez, Estatutu horrek bere alde onak eta txarrak ditu, baina edozein kasutan orain garrantzitsuena berau praktikan jartzea izango da, baserritarra eta EHNE Bizkaia sindikatuko kide honen iritiz. https://www.bilbohiria.com/docs/podcast/solasaldiak/151020solasalazneintxauspe.mp3  Deskargatu hemen  

Hirugarrenez, AEBetako Food First taldeak bisita egin digu. Hamabost bat lagun, besteak beste, Bizkaian, Arabako Errioxan edo Iparraldean izan dira, EHNE-Bizkaiak, Via Campesinak, ELBk eta Etxaldek antolatutako horretan. Bisitaren xehetasunak EHNE Bizkaia sindikatuko Xarles Iturbek eman dizkigu . https://bilbohiria.com/docs/podcast/solasaldiak/1501006solasxarlesiturbe.mp3 Deskargatu hemen.