Elikaldia Urriaren 16an abituko du. Esperientzia bat izan nahi du, denbora batez gure elikaduran erreparatzeko hausnartzeko. Zer jaten dugu, nola dago ekoiztua, nondik dator. Elikadura burujabetza eta jasangarritasuna ardatz dituen esperientzia pilotua da.  Bilbo Zaharra eta Zazpi kaleetako bizilagunen kontsumo ohiturak aztertu eta eraldatzeko auzolan dinamika proposatzen digute. https://bilbohiria.com/docs2/2023/ibaizabal/231004_david_elikaldia.mp3 Deskargatu […]

Egunero jaten dugu, eta gero eta arduratsuagoak izan behar gara; jaten ditugun elikagaiak nondik datozen, zein ibilbide egin duten eta garrantzitsuagoa zein formara ekoiztuak izan diren. Azken urteetan kontzientzia piztu dugu elikaduraren inguruan, izan ere klima aldaketarekin harreman zuzena dauka. Baina hala ere oraindik faktore asko dira ez ditugunak kontrolatzen […]

Urtarrilaren 19an  Bidebarrieta kulturgunean galdera honi erantzungo dio Nere a Telleriak, EHUko ikerlariak.Elikadurarako Nazio Batuen Erakundearen (FAO) esanetan, dietak jasangarriak izan daitezen, ingurumen-inpaktu txikia eragin behar dute, elikadura eta nutrizioaren segurtasuna babesten lagundu behar dute eta egungo zein geroko belaunaldiei bizimodu osasungarria izaten lagundu behar diete. Biodibertsitatea eta ekosistemak babestu […]

Bidezko Elikadura  EHIGEk  eskola-elikadura osasungarria eta iraunkorrari buruzko “Gozo” nazioarteko aurreneko jardunaldiak antolatu ditu gaurtik ostirala bitarte. Jardunaldi hauen helburua da esperientzia eta ezagutzak partekatzea eskola-jantokiekin lotura duten eragileen artean, eskola-elikadura osasungarria eta iraunkorra lortu ahal izateko.  Helburu honekin hiru atal antolatu dituzte, egun bakoitzeko bat (administrazio publikoak, eragile eraldatzaileak […]

Gaurko nutrizio atalean Haziak eta elikaduraren inguruan mintzatuko gara, osasuntsuak dira, horretarako bidelagun…Boladan dago otorduetan haziak erabiltzea; boladari segitzen diotelako erabiltzen dituzte batzuek, eta janari osasungarriei eta dieta orekatuari arreta jartzen diotelako besteek.Txia, lioa, kalamua, sesamoa… Halako hitzak geroz eta ohikoagoak dira eguneroko dietaz aritzean. Izan ere, hazten ari da […]

On ekin Nutrizioko lagunekin berriz ere Bilbo Hiria irratian tartea irekiko dugu. Urte hasierarekin  geure buruari jartzen dizkiogun asmo eta proposamenak izango ditugu mintzagai. Dagoeneko sartu gara urte berrian, eta askok bizimodua hobetzeko proposamenak egiten dizkiogu geure buruari; proposamenak egin bai, baina gehienak alde batera uzten ditugu egun gutxitara. Elikadurari […]

Gure supermerkatuetan gero eta gluten gabeko produktu gehiago ikus dezakegu, gluten gabeko bokadiloak ere eskaintzen dira taberna batzuetan, baina zer da glutenarekiko intolerantzia izatea, hori zeiakoa izatea da? Galdera guztia hauek erantzuteko On ekineko Andrea Larrearekin bat egin dugu. https://bilbohiria.com/docs2/2018/osasuna/On%20ekin06_glutena.mp3 Deskargatu hemen.

Gaurko saioan gosariaren inguruan berba egin dugu Nahia Zeziaga nutrizonistaren eskutik. Gosariari ez zaio behar duen garrantzirik eman, eta korrika eta presaka egiten dugu. Komenigarria da denbora hartzea eguneko lehenengo otordua egiteko? Denetarik jan dezakegu gosaritan? Gosariak, egokia izateko norberaren arabera antolatu behar da, pertsona guztiak ez dute berdin gosaldu […]

Botikak ahotik hartzen ditugunean, hainbat bide partekatzen dituzte horiek elikagaiekin haiek digeritzean, askatzean, xurgatzean, metabolizatzean, banatzean eta kanporatzean. Beraz, euren arten interakzioak sor daitezke, eta horiek eragina izan dezakete botikaren eraginkortasunean zein gaixoen nutrizio-egoeran. Horrela, ezinbestekoa egiten da jakitea janariarekin lotuta botikak behar bezala nola hartu behar diren. Guzti horiek […]