Centro de Información Cerveza y Salud delakoak eta CECUk (Confederación Española de Consumidores y Usuarios) antolatuta, duela bi aste  Bilboko Hika Ateneon “Garagardoaren neurrizko kontsumoa dieta mediterraneoaren barruan” izenburuko hitzaldia eman zuen Mercè Vidal nutrizionista, dietista eta Nutrición Sin Fronteras Gobernuz Kanpoko Erakundearen presidenteak. Oso hitzaldi interesgarria izan zen: elikadura […]

Laster Martxaren 8a dator, Emakumeen Nazioarteko Eguna, eta urtero legez gure herri eta hirietako kaleak more kolorez janztera irtengo gara emakumeen eskubideak aldarrikatuz, era guztietako indarkeria matxistak salatuz.  Etxaldeko Emakumeen Taldeak ez du aukera hau galdu nahi elkarrekin partekatzeko, ahalduntzeko, hausnartzeko, ondo jateko eta primeran pasatzeko eta topaketak antolatu dituzte […]

2

Jai hartu dau gaur Pedro Marik. Eguneroko elikaduratik apartekoak gozatu ditugu elkarrekin irratira igo aurretik, komenigarrien ez direlakoan, eta gozatu. (Merzi!) Egunerokoan, ondo elikatzeko gako batzuk baditu berak: ondo hidratatu, entzimak, alkalinitate/azidotasun oreka egokia, godinak jan %50ean gutxienez, eta ondo oxigenatu. Horrelakoei esker, bat baino gehiagori lagundu ei deutso osatuten: […]

Bi sukaldari gaztek —Javi Riverok eta Imanol Zubelzuk— sukaldaritzan lehen urratsak eman nahi dituztenentzat webgune ezin interesgarriagoa sortu dute. Pagotxa izena eman diote beren proiektuari eta bertan, eurek esaten dutenez, “habia utzi berria duten txoriei” sukaldean ondo moldatzen laguntzen diete. Oinarrizko errezeta errazak proposatzen dituzte, euskara jatorrean pausoz pauso azalduta […]

Astero legez, aste honetako ARGIA astekariak asteon zer eduki daukan, zer albiste eta elkarrizketa dakarren jakin nahi izan dugu eta horretarako bertako kazetaria den Lander Arbelaitzengana jo dugu. Eduki guztietatik hiru azpimarratu ditu Bilbo Hiriaren ohiko kolaboratzaileak. Lehen-lehenik, aste honetako gai zentrala osatzen duen erreportajea jorratu du, “Gure eguneroko pozoiak“, […]

Argia astekariko Unai Brea kazetariarekin mintzatu gara, aldizkariak aste honetan dakartzan eduki nagusiak ezagutzeko asmoz. Unaik berak, errepaso labur baina sakonean, hiru eduki hauek nabarmendu ditu: elikadura arloan, salgaien etiketak behar bezala ulertzeak eta haietan esaten dena interpretatzeak ongi jatearekin daukan lotura zuzena nabarmentzen duen erreportajea; AP8ko bidesarien inguruan Durangaldean […]

Azaroaren amaieran, Agroekologiari buruzko V. Nazioarteko Topaketa izan zen Kuban. Euskal Herritik sei baserritar joan ziren, eta gai mamitsuak jorratu zituzten egun haietan: klima aldaketa, haziak, kooperatibismoa… Kuban asko garatu dute Agroekologian eta orain, han ikasitakoa praktikan jarri behar dute, Alazne Intxauspek kontatu digunez. https://www.bilbohiria.com/docs/podcast/solasaldiak/151215solasalazneintxaupe.mp3 Deskargatu hemen

Jaten dugunaren %95a ez da Euskal Herrian ekoizten, kanpoan baizik. Datu horretatik abiatuta, Olatu.koopeko Nagore Vegak, kontatu digu, Oarsoaldean eta hausnarketatik harago, urrats praktikoak ematen hasi direla Elikadura burujabetza klabean: bihar, hitzaldia egingo dute Errenterian, jendea konbentzitzeko posible dela hemengo produktu osasuntsu ekoiztea eta jatea. https://www.bilbohiria.com/docs/podcast/hizpidea/151209hizpideanagorevega.mp3 Deskargatu hemen

Denbora luze pentsatzen eman ondoren, pasa den udaberrian jarri zuten martxan Lakari kooperatiba, Zarautzen. Orain, lau emakume horiek denda ere ireki dute, elikadura eta kontsumo jasangarria lantzeko asmotan. Leire Udabek hori eta gehiago kontatu digu gaurkoan. https://www.bilbohiria.com/docs/podcast/solasaldiak/151110solasleireudabe.mp3 Deskargatu hemen

Aste honetan Bide berriak lehiaketa aipatu dugu, Bizilurrek eta EHNE-Bizkaiak antolatutako bideo lehiaketa horretan elikadura burujabetza sustatzea dute helburu eta, horretarako, izen bereko dokumentala egin dute. Sarean dago ikusgai Bide berriak filma eta hona ekarri dugu osorik, bere banaketa libreko lizentziari esker. Dokumental honek Zinema Ikusezina jaialdian garapen iraunkorraren ataleko […]