Aste Nagusiak bederatzi egun, eta egun bakoitzean 24 ordu irauten duen jaia. Ezinezkoa da egun horietan txosnagunea hutsik topatzea. Goizean Areatzan sukaldariak nagusi. Lehiaketa gastronomikoa astelehenetik igandera izaten da, gaur abiatu da. Gaurkoan patatak saltsa berdean sukaldatu beharra zegoen eta goizean goizetik sekulako giroa izan da. Bitartean txikienak entsalada prestatzeko […]
sukaldaritza
1995eko urrian, patata izan zen espazioan landatu zen lehen begetala. NASAk patata espazial horiek erabili nahi ditu misio luzeetan parte hartzen duten astronautak elikatzeko eta, agian, etorkizuneko kolonia espazialak elikatzeko. Inor ez da kroketa bere herrian, gaurkoan patata protagonista. Patata elikagai umila da, ezin esan delicatessen bat denik. Baina mendeak […]
Sasoian sasoikoa gero eta kontzienteagoak gara bertoko produktuak edo hurbileko elikagaiak jan behar ditugula. Garrantzitsua da zer bazkaltzen dugun. Produktu freskoetan oinarritutako elikadura da gure oinarria, horregatik ekaina gauden honetan Sardina izango da gaurko produktua. Sardina arrain urdin paregabea da, Ekainetik Irailera kontsumitzen dena. Sardinak euskal kulturari eutsirik egon dira […]
Udaberriko lehen bizkotxoa egin dugu, antsietatea apaltzeko ona omen da. Euskal herriko sukalde askotan azken egunetan gehien sukaldatu de gozoa izan da. Bizkotxo bezala ezagutzen dugu gozogintza erabiltzen den masa belazka eta gozoa. Pastelak egiteko oinarri bezala balio duena edo bakarrik jateko. Hamaika modu egiteko aurkituko dituzu. https://bilbohiria.com/docs2/2020/Ibaizabal/200513_Inor_ez_da_kroketa_05.mp3 Deskargatu hemen.
Egin ezazu ariketa bat: pentsa ezazu zer jan duzun azken egunetan. Beharbada, okela, arraina, barazkiak, fruta, arroza, espagetiak, ogia, jogurtak eta abar. Denetatik. Mundu osoko jakiak eta jaki horiek prestatzeko hamaika modu ditugu eskura. Baina gaurko elikagaien aukera zabalak ezkutatu egin du garai bateko egoera. Garai batean egunero jaten zen […]
Tinta beltza aipatuta gure herrian hain gozo eta preziatua den platerra ekarriko dugu saiora. Lapikoak prest janari usain gozoak hartu du gure sukaldeak: txipiroiak tintan kozinatuko ditugu, Txipiroiaren beraren kalitatean eta jatorrian datza txipiroi plater gozo baten sekretua, alegia txipiroi onak egiteko sekretua, txipiroi onak edukitzea da. Arrunt zaizkigun gauza […]
Ongi etorri Bilbo Hiria irratiko sukaldera. Oroitzapen historikoa, ohiturak, erreferentzia sozio-kulturalak, esaerak, atsotitzak, kontzeptuak, konnotazioak, jokorako gaiak, baliabideak, hitzen arteko loturak eta esatari-entzuleen arteko konplizitateak horiek guztiak gure saioaren osagaiak. Lapikoak martxan ditugu, sukaldea prest! Gaurkoan kroketak egin ditugu Iratxerekin. Eguneko plazer txikia, etxeko atea ireki, eskailerak jaitsi, kalera atera, […]
Aste Nagusirako lehiaketa gastronomikoan eskaintza berri bat dakar: astelehenarekin Gastronomia-lehiaketa, egun bat irabaziko du eta “ortuko produktuekin soilik” egindako platera izango da Gastronomikoari hasiera emango diona. : “Patatak saltsa berdean” prestatuko dira Aste Nagusiko astelehenean Areatzan, Sukaldaritza Txapelketari hasiera emanez. Garai bateko “Amparo” jatetxea ekarri dute oroimenera, haien errezeta “bilbotar […]
Bilboko Konpartsak, Aste Nagusiko programazioko plater indartsuenetariko aurkeztu du gaur goizean Erriberako Merkatuan, Sukaldaritza Txapelketa. Beste behin , arrainak izango du garrantzia Arrain Fish Festibalaren bidez, eta Areatzan, bakailao, tximinoi, marmitako edota umeek egingo diten Euskal txiki masterra izango da protagonista. Beste urte batez Aste Nagusiko “Bilboko Konpartsak Arrain Fish […]
Txosna baten sukalde lana izan dugu hizpide Resu Uriarterekin. Bere kasuan, ALGARAko sutean ez da etenik izaten: asteleheneko paella erraldoiak, Katalunia eguneko marmitakoa, asteazkeneko sukalkia, osteguneko zikiroa, larunbatean marmitakoa berriz… Txupin eguneko kanapeetatik hasi eta azken eguneko afarira arte hor ibiltzen dira txosnakide gastronomikoak. Lantalde ederra eta umoretsua osatzen dute, […]