Penak goxatzeko, egun ilun bati argi pixka bat egiteko edo momentu gozoa ospatzeko. Gauza askotarako erabiltzen da txokolatea. Batzuek esaten dute ezaugarri osasungarriak dituela, eta beste batzuek, aldiz, hainbat kalte ekarri ohi dituela. Denetarik entzuten da, baina ezin da ziurtasunez esan zer oinarri daukaten aipamen horiek. Inor ez da kroketa […]
Inor ez da kroketa bere herrian
1995eko urrian, patata izan zen espazioan landatu zen lehen begetala. NASAk patata espazial horiek erabili nahi ditu misio luzeetan parte hartzen duten astronautak elikatzeko eta, agian, etorkizuneko kolonia espazialak elikatzeko. Inor ez da kroketa bere herrian, gaurkoan patata protagonista. Patata elikagai umila da, ezin esan delicatessen bat denik. Baina mendeak […]
Sasoian sasoikoa gero eta kontzienteagoak gara bertoko produktuak edo hurbileko elikagaiak jan behar ditugula. Garrantzitsua da zer bazkaltzen dugun. Produktu freskoetan oinarritutako elikadura da gure oinarria, horregatik ekaina gauden honetan Sardina izango da gaurko produktua. Sardina arrain urdin paregabea da, Ekainetik Irailera kontsumitzen dena. Sardinak euskal kulturari eutsirik egon dira […]
Porru eginda iritsi gara aste bukaerara, horregatik gaurkoan barazkia luzea, haritsua, zuri eta berde kolorekoa hautatu dugu. Porrua, porruaz eginiko platera izango dira protagonista. Hainbat motako porruak daude, baina motarik arruntenak, landatzen diren sasoiaren arabera, bi dira: udakoak, landatu diren urtean biltzekoak direnak, eta negukoak, landatu ondorengo urteko udaberrian biltzen […]
Inor ez da kroketa bere herrian gaurkoan Baratxuri Zopa edo Berakatz zopa sukaldatuko dugu.Negua garai aproposa da zopak, kremak eta pureak egiteko, edo egun batzuk atseden hartzeko, baina beti bero. Uda atarian bagaude ere kanpoan hotz eta koilara zorrotz. Zopa gehienetan barazkiak, batzuetan haragiarekin batera, ur edo zuku batean egosiz […]
Gaurko saiorako jaki unibertsala hautatu dugu, mila formatara sukaldatu daitekeena; Arroza. Inor ez da kroketa bere herrian, Kultur eta jatorri aniztasun arroz aleak izango dira gaurko protagonistak. Larunbatean ospatu behar da Munduko arrozak ekimena.Gaurkoan ez da errezetarik izan, hausnarketarako tartea hartu dugu Bilbo Zaharra , San Frantzisko eta Zabala auzoko […]
Lapikoak sutan, tomate eta piper txikituak, zuritutako patatak eta hegaluze zatiak… Inor ez da kroketa bere herrian gaurkoan Marmitakoa sukaldatuko dugu. Erabiltzen diren osagaiak ondo kontrolatu behar dira. Marmitakoak ez du beste sekreturik. Marmitako izena arrantzaleek erabilitako marmita edo lapikotik datorkio. Kantabriako ekialdean gaztelaniazko marmita edo frantsesezko marmite izena du, […]
Inor ez da kroketa bere herrian gaurko saioan Litxarreriak protagonista. Zer dute hain erakargarri? Zergatik kolore bizi horiek? begietatik sartzen zaizkigu? Gozogintzan, litxarreria azukre eduki handia duten janari multzo bat da, tamaina txikikoak eta maiz kolore bizikoak, hala nola gozokiak, makil-goxoak eta bonboiak. Nutrizioaren aldetik, karbohidratoen proportzio handia dute eta […]
Udaberriko lehen bizkotxoa egin dugu, antsietatea apaltzeko ona omen da. Euskal herriko sukalde askotan azken egunetan gehien sukaldatu de gozoa izan da. Bizkotxo bezala ezagutzen dugu gozogintza erabiltzen den masa belazka eta gozoa. Pastelak egiteko oinarri bezala balio duena edo bakarrik jateko. Hamaika modu egiteko aurkituko dituzu. https://bilbohiria.com/docs2/2020/Ibaizabal/200513_Inor_ez_da_kroketa_05.mp3 Deskargatu hemen.
Egin ezazu ariketa bat: pentsa ezazu zer jan duzun azken egunetan. Beharbada, okela, arraina, barazkiak, fruta, arroza, espagetiak, ogia, jogurtak eta abar. Denetatik. Mundu osoko jakiak eta jaki horiek prestatzeko hamaika modu ditugu eskura. Baina gaurko elikagaien aukera zabalak ezkutatu egin du garai bateko egoera. Garai batean egunero jaten zen […]