Porru eginda iritsi gara aste bukaerara, horregatik gaurkoan barazkia luzea, haritsua, zuri eta berde kolorekoa hautatu dugu. Porrua, porruaz eginiko platera izango dira protagonista. Hainbat motako porruak daude, baina motarik arruntenak, landatzen diren sasoiaren arabera, bi dira: udakoak, landatu diren urtean biltzekoak direnak, eta negukoak, landatu ondorengo urteko udaberrian biltzen […]

Lapikoak sutan, tomate eta piper txikituak, zuritutako patatak eta hegaluze zatiak… Inor ez da kroketa bere herrian gaurkoan Marmitakoa sukaldatuko dugu. Erabiltzen diren osagaiak ondo kontrolatu behar dira. Marmitakoak ez du beste sekreturik. Marmitako izena arrantzaleek erabilitako marmita edo lapikotik datorkio. Kantabriako ekialdean gaztelaniazko marmita edo frantsesezko marmite izena du, […]

Inor ez da kroketa bere herrian gaurko saioan Litxarreriak protagonista. Zer dute hain erakargarri? Zergatik kolore bizi horiek?  begietatik sartzen zaizkigu? Gozogintzan, litxarreria azukre eduki handia duten janari multzo bat da, tamaina txikikoak eta maiz kolore bizikoak, hala nola gozokiak, makil-goxoak eta bonboiak. Nutrizioaren aldetik, karbohidratoen proportzio handia dute eta […]

Lapiko egunean Indabak izaten dira nagusi baina Bilbo Hiria irratiko marmitan Barbantzu, Garbantzu edo txitxirioak sukaldatuko ditugu.Energia handia ematen duen janari osasuntsua dugu Energia hori karbohidrato eta proteinetatik dator. Ez dute ia koiperik, eta gatz mineraletan, burdina, magnesioa, kaltzioa, zinka, potasioa eta fosforoa eskaintzen dute, ezaugarri guzti hauek izanik ezin […]

Ongi etorri Bilbo Hiria irratiko sukaldera. Oroitzapen historikoa, ohiturak, erreferentzia sozio-kulturalak, esaerak, atsotitzak, kontzeptuak, konnotazioak, jokorako gaiak, baliabideak, hitzen arteko loturak eta esatari-entzuleen arteko konplizitateak horiek guztiak gure saioaren osagaiak. Lapikoak martxan ditugu, sukaldea prest! Gaurkoan kroketak egin ditugu Iratxerekin. Eguneko plazer txikia, etxeko atea ireki, eskailerak jaitsi, kalera atera, […]

Larunbatean errefuxiatuen aldeko ekimen herrikoia egingo dute Bilboko aretzan. Zaporeak Proiektuak 2016ko urtarrilaz geroztik darama errefuxiatuen alde lan egiten. Greziako Chios uhartean sukalde bat zabaldu zuten 2016ko martxoan eta martxan izan duten urte osoan zehar 500.000 otordu baino gehiago banatu dituzte errefuxiatuen artean. Otordu horiek prestatzeko 300 boluntario baino gehiago […]